Blog

30 Oct 2015

In Chisinau named a street in honor of Eugen Doga

Strada pietonală din Capitală va purta numele celebrului compozitor Eugen Doga, iar strada Cosmonauţilor va fi redenumită în memoria editorialistului Constantin Tănase.

Un proiect de decizie în acest sens a fost votat de consilierii municipali ai PL, PPEM, PDM şi PLDM. Socialiştii s-au pronunţat împotriva acestor modificări.

Eugen Doga s-a născut în data de 1 martie 1937, în raionul Râbniţa. Este autorul muzicii pentru 200 de filme. Remarcabilul vals din pelicula "Dulcea şi tandra mea fiară" a fost recunoscut de UNESCO drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Maestrul a fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de ofiţer, Ordinul Pentru merite în faţa Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia "Mihai Eminescu" şi Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998).

Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internaţional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile Republicii Moldova drept "Anul Eugeniu Doga".

Publica.md http://www.publika.md/decizia-consiliului-municipal-chisinau-strazi-importante-vor-purtea-numele-acestor-personalitati_2436391.html



 

Comments

Log in to post a comment