Blog

28 Oct 2020

28 octombrie - Ziua internațională a animației

28 octombrie - Ziua internațională a animației. 
Charles-Émile Reynaud pe 28 octombrie 1892 a proiectat primul film animat "Pauvre Pierrot" în public, la Musée Grévin în Paris.
Eugen Doga a scris muzică pentru filmele cu desene animate: “”Capra cu trei iezi” (1968), “Taina D.I.C” (1974), “Banca lui Guguţă” (1975), “Guguţă poştaş” (1976), “Maria Mirabela” (1980), “Copiii, soarele şi lumina” (1981), “Povestea trandafirului alb care putea să roşească” (1982) şi pentru multe altele."Unul din primele filme cu animatie la care am scris muzica era ”Punguta cu doi bani” dupa Ion Creanga. Aici am experimentat tehnologii noi pentru mine, cum ar fi orchestratia, efecte sonorice, ritmica sau forma expunerii temelor muzicale".
*************"
Intr-o zi din anul 1979 cineva de la ”Moldova-film” mi-a transmis un mesaj ca un orecare regizor roman ma cauta sa-mi propuna o colaborare la un film romano-sovietic. Eu m-am bucurat mult pentru asa ceva si mi-am dat acordul de colaborare. Am aflat apoi ca acest roman era genialul Ion Popescu Gopo.Versurile erau semnate de cel mai mare poet la noi – Grigore Vieru", - Eugen Doga.

 

Comments

Log in to post a comment