Blog

21 Dec 2015

„Gala Premiilor TVR MOLDOVA – Români pentru români”

Premiul pentru Performanță Artistică - Eugen Doga, compozitor.

Laudatio – Iuliana Gorea Costin.

Motto: Se crede că prin muzică și dans popoarele lumii încearcă să se racordeze la ritmul Universului, sau, poate, muzica și dansurile popoarelor sunt parte din ritmul Universului…

Născut în stânga Nistrului, la 1 martie, declară că este Mărțișorul mamei sale.
În copilărie, fascinat de taraful, condus de un muzicant orb, pe nume Fedot Murga , visa să devină asemeni acelor muzicanți, să poată provoca cât mai multă bucurie transformatoare în inima oamenilor, să vadă o nemărginită dragoste de viață pe chipurile celor, care-l vor asculta și admira.

Pătruns de nostalgia și dorul sfâșiitor din sufletul mamei pentru Basarabia, își dorea să se facă cât mai repede mare, pentru ca să treacă râurile plângerii noastre și să cunoască taina, care-i provoca acea stare profund răscolitoare, observată adesea în ochii înlăcrimați ai mamei sale.

A trecut mări și oceane, a fost aplaudat pe numeroase scene ale lumii de mii si mii de spectatori, afirmă, însă: nu eu am cucerit lumea, ci muzica mea! 
A fost decorat cu cele mai înalte distincții ale României, Republicii Moldova și Federației Rusie, este declarat Om al Mileniului și este unicul compozitor român ale cărui lucrări sunt incluse , alături de lucrările lui Ludvig Van Bethoven, Volfgang Amadeus Moțart, Iogan Sebastian Bah, Dimitrii Șostacovici în topul 200 cele mai bune lucrări clasice din toate timpurile. Este vorba de valsul Gramofon și Fiara mea blindă și tandră, recunoscut drept valsul secolului XX.

Maria Mirabela, Ana Pavlova, O șatră urcă spre cer, sunt doar câteva dintre cele peste 200 de filme a câror coloană sonoră îi poartă semnătura.
A decis să-și serbeze împlinirile acasă, cu cei pe care i-a știut dintotdeauna parte din inima și sufletul său, în Casa cea Mare a neamului românesc - la Ateneul Român. 
Întrebat cum compune muzica, ne răspunde: eu nu compun muzica, muzica exista peste tot, eu doar o scriu.
Prin Muzica scrisă de Domnia Sa, prin ritmurile ancestrale ale strămoșilor daci, suntem provocați să accesam adevăruri universale, sa străbatem Singurătatea în doi, să ne privim în Oglinda clipelor, sa accedem către Universalitate....

În vara acestui an, când mireasma florilor de tei ne amintea de poetul nostru național Mihai Eminescu, ne-a încântat cu spectacolul de autor " Dialogurile Dragostei", susținut în fața Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău, pentru toți doritorii de frumos. Dar, pentru că este un perfecționist și pentru Domnia Sa viața și opera poetului național rămâne o taină de pătruns, continuă căutările.

A devenit Mărțișorul nostru, al tuturor românilor, simbol sacru al purității și iubirii universale.

Excelențele Voastre, Doamnelor si Domnilor,
Premiul TVR Moldova - 2015 pentru Performanță Artistică se acorda compozitorului, academician, EUGEN DOGA!
http://www.dogamusic.com/ro/node/1067


 

Comments

Log in to post a comment